0530 970 82 93 | a.izolasyon@gmail.com

Su Yalıtımı

Su Yalıtımı

SU YALITIMI NEDİR

Yapılarımıza zarar veren en önemli faktörlerden biri de sudur. Yapılarımız; yağmur, kar, toprağın nemi, yapının inşa edildiği zemindeki yeraltı suyu gibi dış kaynaklı su ile banyo ve tuvalette kullanılan iç kaynaklı suya maruz kalır. Yapımızı ve konforumuzu tehdit eden sudan korunmak için yapılan işlemlere su yalıtımı denir.

SU YALITIMININ FAYDALARI NELERDİR

Binalarımıza nüfuz eden su, yapımızın taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin paslanmasına ve taşıma kapasitesinin düşmesine yol açar. Su, betonun çürümesine ve çatlamasına neden olur. Su yalıtımı uygulaması, binanın güvenliğini sağlamasının yanı sıra bakteri ve küf oluşmasını, suyun çatılarımızdan veya tavanlarımızdan damlamasını önleyerek sağlıklı ve konforlu ortamlar sağlar.

 

TEMEL

Temel perde duvarları, toprak dolgusunun yapıldığı andan itibaren sızıntı suları, geçici veya sürekli basınçlı yeraltı sularına maruz kalır.

Temel çevresinde yapılacak drenaj uygulamaları ancak yeraltı suyunun basıncını düşürmede etkili olur; betonun su geçirimsizlik katkıları ile hazırlanması ise tam bir su yalıtımı sağlamaz.

Yalıtılmamış yüzeylerden betonarmenin bünyesine girecek su, çelik donatıda korozyona sebep olup, sonrasında yapının ömrünü kısaltacak sonuçlar doğurur. İç mekanlarda oluşacak rutubet, aynı zamanda yaşam konforunu da olumsuz yönde etkiler. Polimer modifiye bitüm kauçuk esaslı ürünler ve bitüm-poliüretan esaslı ürünler ile dışarıdan bohçalama yöntemiyle yapılacak bir su yalıtım uygulaması tüm bu olumsuzlukların önlenmesini sağlar.

 

BOHÇALAMA

Bohçalama metodu bina temelinin bir membran tabakası ile çepeçevre sarılmasıdır. Bu yöntemde önce yalıtım tabakası hazırlanır ve bu ''bohça''nın içine temel oturtulur. Öncelikle bitümlü membran tabakasının üzerine serileceği sağlam zemin hazırlanmalıdır. Bu zemin düzgün yüzeyli bir grobeton katmanıdır. Bu katmanın üzerine en az iki kat 3 veya 4 mm kalınlığında polyester keçe taşıyıcılı EMÜLZER Membran yapıştırılır. Bohçalama uygulamalarında membran altına astar uygulanmaz. Membranlar enlemesine 10 cm, boylamasına ise 15 cm birbiri üzerine bindirilerek ve şalümo ile eritilerek yapıştırılır. İlk katta membranların ek yerlerinden birbirine yapıştırılması yeterlidir. İkinci kat yana doğru 50 cm ve boyuna 5 metre şaşırtma yapılarak yapıştırılmalıdır. İlk ve ikinci katlar enine-boyuna şeklinde dik açı ile şaşırtılarak uygulanmaz. İkinci kat membranlar ilk kat uygulamaya tamamen yapıştırılmalıdır. Noktasal yapıştırma doğru değildir. Zemin yalıtım tabakasının perde yalıtımı ile birleştirilebilmesi için kenarlarda yaklaşık 1 metre fazlalık bırakılmalıdır. Perdelerin yalıtımında aynı tip membran kullanılabilir, ancak polyester keçe takviyeli Emülzer PLUS likit membran uygulanması daha pratik ve sağlıklı bir uygulamadır. Uygulama sonrasında yalıtımın korunması için en az 100g/m² ağırlığında geotekstil keçe ile yalıtım tabakasının korunması sağlanmalıdır Bütün dik açılar mutlaka pahlanmalıdır. Bu amaçla Türkiye'de sadece Emülzer tarafından üretilen Şalümo uygulamalı bitümlü pah bandı kullanılmasını tavsiye ederiz

 

 

PERDE

Perde duvarları, toprak içindeki yeryüzü suları ve rutubete karşı koruyan bir yalıtım sistemdir. Sürme esaslı (Bitüm+ toz) ve membran (Bitümlü,Pvc, Epdm, Tpo) gibi örtü tipleri ile su yalıtım yapılmaktadır. Temelden gelen bohçalama membranları  var ise perde su yalıtımı ile mutlaka birleştirilmelidir.

Perde yalıtımlarında sürme esaslı malzemeler eksiz ve beton ile arasında boşluk bırakmadığından daha çok tercih edilmelidir.Sürme esaslı malzemelerin toprak içindeki alkalilere dayanımlı olması gerekmektedir.

Su yalıtımı bittikten sonra,  hafriyatın zedelemesinden korumak için koruyucu katman olarak ısı yalıtımı(XPS) ve drenaj levhası kullanmak gerekmektedir

Tüm Hakları Saklıdır. © 2017 - Web Tasarım : ONLINESOFT!